Två bodar på Ålandsskär, vid Huvudskär, i havsbandet utanför Dalarö

  • Haninge
  • Södra ytterskärgården - Ålandsskär
  • Såld!
  • Alla bilder

BESKRIVNING

Upplev drömmen om ett unikt boende!

Varmt välkommen till Ålandsskär, i arkipelagen Huvudskär, i havsbandet utanför Dalarö och två bodar i utmärkt bruksskick. Allt man önskar och behöver finns här. Vatten finns i borrad, gemensam brunn. El (12 volt) får man via solceller för läslampa och kylskåp. Matlagning via gasol och värme genom öppen spis och gasol. Totalt finns 5-6 sovplatser.

Kanske köper man bodarna ihop med kompisarna och umgås och mår som bäst med horisonten och solen som går ned i havet, som granne.

Miljön och känslan i havsbandet är svårslagen.

Sedan i år trafikerar w-bolaget ön. Från Dalarö finns turlista till förmånliga priset och möjlighet finns även att åka från Stockholm och byta båt i Fjärdlång, men resan tar då lite längre tid. Det innebär att Ålandsskär och Huvudskär idag är den mest tillgängliga ö-gruppen, med denna karaktär, i havsbandet. Genom att inte vara tvungen att ta egen båt öppnar det upp för möjligheterna att tas sig ut oavsett väder och vind. Från den gemensamma bryggan tar promenaden till bodarna några minuter.

Med egen båt är det cirka 17 distans från Dalarö och framme sker förtöjning på brygga, precis nedanför bod 2. Boden, på cirka 14 m² omges av en altan i två väderstreck. Från altanen njuter man av ljuvliga soluppgångar och solnedgångar bakom Dalaröskärgården. Boden inrymmer vedeldad bastu med fönster och fin utsikt mot söder och sovrum med plats för minst en enkelsäng.

Cirka 60 meter bort mot Tullhuset ligger huvudboden, precis vid strandkanten. En enklare, mindre brygga ligger nedanför och där kan mindre båt förtöjas. Boden inrymmer två rum. Det första är kök och sovrum med våningssäng. Köket erbjuder det man behöver med spis, ugn och kyl. Det inre rummet har dubbelsäng och matplats med generöst med plats för många att avnjuta dagens alla måltider. En murad öppen spis finns och används som viss värmekälla under årstidernas alla klimat men främst mysfaktor. Huvudvärmekällan är gasolvärme.

Tullhuset ligger nära den stora bryggan och där kan gästrum hyras om flera sovplatser önskas. Som ägaren av en bod på ön kan man bli medlem i byalaget och få tillgång till ytterligare sovplatser i bagarstugan. Gästbrygga ligger nedanför huset och gästrummen får vem som helst hyra.

Huvudön Ålandsskär ligger centralt i en ö-grupp bestående av flera hundra öar, kobbar och skär. Klippor och mjuka hällar samsas och här ute i havsbandet möter man ett rikt djur- och fågelliv. Ofta skådas havsörn och säl och årstidernas alla skiftningar på första parkett. Fisket är rikt här ute och i näten fångas sik, abborre och flundra. I de lugna vikarna är vattnet lugnt och här fiskar man och tar morgon- och kvällsdoppet i det kristallklara vattnet.

Marken på Huvudskär, fastighet Huvudskär 1:3, ägs av Skärgårdsstiftelsen och bodarna ägs av den enskilda på sk. ofri grund. För att få ha bodarna på annans mark arrenderas marken genom ett bostadsarrende. För arrendet betalar man en avgift. För närvarande 1 125 kr/år.

Målsättningen när Skärgårdsstiftelsen tog över ägandet av marken från Fortifikationsverket , för något år sedan, var att bevara de allmännas tillgänglighet på Huvudskär och bevara skärgården som den är. Med andra ord kan man vara lugn över att stiftelsen kommer fortsätta att förvalta marken och diskussion pågår just nu att göra även Ålandsskär, som i folkmun kallas Huvudskär till naturreservat. Det skulle innebära att marken och vad som får göras/byggas på marken blir mera komplext och ännu mer gör att ön, med naturen och bodarna bevaras. Det finns även diskussion om att omförhandla kostnaden för arrendet men inget är i dagsläget klart. För mer information kontakta gärna ansvarig fastighetsmäklare.

Huvudskär och dess bodar och natur är svårslagen och måste upplevas. Varmt välkommen till havsbandet och chansen att leva drömmen om ett unikt boende!

KARTA

VISNINGAR

Ring för information om visning

ANSVARIG MÄKLARE

Robert Nordstrand

VD/ Reg. Fastighetsmäklare/Jur. Kand
070-523 58 77
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Robert Nordstrand

Robert Nordstrand

070-523 58 77

Anmäl intresse för denna bostad Dela detta objekt Alla bilder

FAKTA

Fastighetsbeteckning
2 bodar på ofri grund med arrende på fastighet haninge Huvudskär 1:3
Adress
Ålandsskär - Huvudskär
Område
Södra ytterskärgården - Ålandsskär
Boendeform
Fritidshus
Mark
Friköpt

BYGGNADSFAKTA

Byggår
1930
Byggnadstyp
1-plan
Renhållning
2 000 kr
Samfällighet
300 kr
Totala driftskostnader
2 300 kr
Uppvärmning
  • Typ: Solceller, gasol och ved
Vatten
Gemensam djupborrad brunn på ön
Avlopp
Enkelt avlopp
Taktyp
Takpannor
Mark
Sten
Grund
Gråsten
Stomme
Trä
Bjälklag
Betong
Fasadtyp
Liggande träpanel
Fönster
Enkla fönster med spröjs
Grund vägg
Gråsten

ALLA BILDER

nordstrands makleri logo

Fyll i formuläret och skicka in er intresseanmälan

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

nordstrands makleri logo

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi till er

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

nordstrands makleri logo

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi till er

 

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

Kryssa för de objekt du är intresserad av

SKICKAR

Välkommen till Nordstrands Mäkleri och vårt nätverk!

Vi återkommer med våra objekt inom kort och hoppas vi träffas på en visning framöver!